utorak, 18. listopada 2016.

Specijalist oftalmolog prof.dr.sc. Iva Dekaris

prof.dr.sc. Iva Dekaris

  • Specijalist oftalmolog
  • Subspecijalist za bolesti prednjeg segmenta oka
  • Voditeljica Odsjeka za rožnicu Klinike Svjetlost
  • Medicinski direktor očne Klinike Svjetlost
 Područje rada

Profesorica Dekaris bavi se kirurgijom prednjeg dijela oka. Ima iskustvo od 20 godina kirurškog rada i više od 20.000 operacija oka: ultrazvučnih operacija mrene, transplantacija rožnice, korekcija refraktivnih grešaka ugradnjom multifokalnih, toričnih i fakičnih intraokularnih leća, transplantacija amnija i drugih rjeđih operacija na prednjem dijelu oka. Više puta je bila kirurg-instruktor na "kirurgiji uživo" tj. tečajevima iz područja ultrazvučne operacije mrene, a zadnje tri godine je Instruktor operacije mrene (teorije i prakse) za Europsko udruženje za operaciju katarakte i refraktivnu kirurgiju (ESCRS).

Obrazovanje

Dr. Iva Dekaris završila je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te je potom položila diferencijalni ispit na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Bologni i time stekla i talijansku titulu doktora medicine i kirurgije. Znanstveno i stručno se usavršavala na nekoliko sveučilišta u inozemstvu: na Pasteur Institutu u Parizu i na sveučilištima u Utrechtu, Hamburgu, Munchenu, Baltimoreu i Bostonu. Završila je 2 poslijediplomska studija: iz biologije (smjer biomedicina) na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, gdje je i magistrirala te iz oftalmologije (dijelom na Sveučilištu Harvard u SAD-u i na Medicinskom fakultetu u Zagrebu).

Također je prošla postdoktorski istraživački studij iz područja transplantacije rožnice na Harvard Medical School u Bostonu, gdje je izradila veći dio svoje doktorske disertacije. Doktorat znanosti iz područja transplantacije rožnice obranila je pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Kao specijalist oftalmolog prvo je radila u KB Sveti Duh, gdje je od 2002-2007. g. obnašala i dužnost predstojnice Zavoda za oftalmologiju koji je za vrijeme njena mandata po prvi puta postao očna klinika. U istom periodu bila je i medicinski direktor Lions hrvatske očne banke (Referentnog centra za transplantaciju rožnice). U Kliniku Svjetlost prelazi 2007. godine. Trenutno djeluje kao naslovni redoviti profesor i znanstveni savjetnik Sveučilišta u Rijeci te predaje na poslijediplomskom i dodiplomskom studiju iz oftalmologije u Zagrebu i Rijeci.


Nema komentara:

Objavi komentar