četvrtak, 20. listopada 2016.

Jesam li kandidat za lasersko skidanje dioptrije?

Laserskom skidanju dioptrije se može podvrgnuti 95% osoba starijih od 18 godina sa stabilnom dioptrijom unutar godinu dana (promjena dioptrije manja od 0.50D). Laserom se može skidati dioptrija od -10.0 to +6 i do ±6 cilindara astigmatizma.
Laserskim skidanjem dioptrije može se korigirati miopija (kratkovidnost), hipermetropija (dalekovidnost) i astigmatizam kako bi se pacijent riješio ovisnosti o naočalama i kontaktnim lećama.

Naočale mogu biti smetnja osobama koji imaju aktivan stil života, posebno kod sportskih aktivnosti. Kao alternativu koriste kontaktne leće.

Iako kontaktne leće osiguravaju mnogim osobama dobar vid, ipak imaju svoja ograničenja kao što je suho oko, alergija oka te infekcije oka. Ukoliko se nose dulji period, kontaktne leće uzrokuju oštećenja na površini oka radi nedostatka kisika te mogu dovesti do upale rožnice koje znaju biti vrlo dramatične. Kod ovakvih ograničenja, rješenje je metoda LASIK.

Kandidati za LASIK trebali bi:
  • Imati više od 18 godina
  • Imati stabilnu dioptriju najmanje godinu dana
  • Imati raspon dioptrije od -10.0 do +6; do ±6 cilindara astigmatizma
  • Imati zdravu rožnicu (pacijent s bolesnom rožnicom kao što je keratokonus ne smije ići na LASIK, ali za takva stanja postoje druge mogućnosti skidanja dioptrije-cross linking+PRK, ugradnja intraokularne leće..)
dr. Maja Bohač

dr. Maja Bohač - refraktivni kirurg

 

Nema komentara:

Objavi komentar